Soğuk Ayran Aşı Çorbası

Soğuk Ayran Aşı Çorbası, sıcak yaz günlerinde serinlemek için çok ideal bir çorbadır. İçerisindeki bulgur ve nohut sayesinde doyurucu bir özelliğe sahiptir. Öğlen yemekleri için tek başına bir öğün olarak tüketilebilir. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası İçin Malzemeleri

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 bardak aşurelik buğday
  • 3 bardak yoğurt
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 su bardağı su
  • Kuru nane
  • Tuz

Üzeri için

  • Yarım demet dereotu

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?


Soğuk ayran aşı çorbası yapımı için nohudun bir gece öncesinden ıslatılması gerekir.
Nohutlar soğuk su dolu tencere içine alınarak üzerine 1 çay kaşığının ucuyla karbonat ve tuz atılır. Karbonat ve tuz nohudun dış kabukları soyularak atılmasına ve daha kolay pişmesine yardımcı olur. Nohutlar bir gece boyunca bu şekilde bekletilir ve ertesi gün suyu süzülür. Suyu süzülen nohutların karbonattan arınabilmesi için duru su ile iyice yıkanır. Buğdaylar nohut gibi sert olmadıkları için onların bir gece öncesinden suda bekletilmesine ihtiyaç yoktur. Buğday hazırlığı için ise aşurelik buğdaylar önce yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Daha sonra yaklaşık 4 su bardağı su konulmuş derin bir tencerede şişene kadar haşlanır.

Bulgur yerine yarma da kullanılabilir. Bulgurların haşlandığı su çorba yapımında kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir.
Haşlama suyu ayrı bir tencereye alınarak ocağa konur. Kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Su eğer az gelirse 1 su bardağı sıcak suda ilave edilebilir. Su kaynadıktan sonra önce nohutlar ilave edilir. Çorba suyu kaynarken ayrı bir kapta yoğurt, tuz ve nane iyice çırpılır. Yoğurdun ılınması ve çorba içinde kesilmemesi için kaynayan çorba suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilir. Ayrıca çorbanın kesilmemesi için kullanılan yoğurtların oda sıcaklığında olması gerekir. Daha sonra çorba tel çırpıcı ile bir yandan karıştırılırken diğer bir yandan yoğurtlu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Çorba 3-4 dakika daha kaynadıktan sonra haşlanan buğdaylar ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 9-10 dakika kadar kaynatılır. Çorba kaynadıktan sonra ateşten alınarak önce oda sıcaklığında soğuması için beklenir. Ilınan çorba daha sonra buzdolabına konularak tam soğuması sağlanır. Çorba soğurken diğer bir yandan dereotu saplarından ayıklanır ve temizlenir. Kesme tahtasından ince ince kıyılır. Soğuk ayran aşı çorbası çorba kasesine alınır. Üzerine bir tutam dereotu serpilir ve soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 12:45:23
Soğuk Ayran Aşı Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soğuk Ayran Aşı Çorbası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ayran Aşı Çorbası Kaç Kalori?

Ayran aşı çorbası kaç kalori: Ayran aşı çorbası çok faydalı ve kalorisi düşük olduğu kadar aynı zamanda bakliyat grubundan olduğu için lif açısından yüksek b...
Devamını Oku

Acılı Ayran

Acılı Ayran, Sıcak yaz gecelerinin güzel bir esintisi olan acılı ayran oldukça faydalı bir içecektir. Arnavut biberinin doğal acısı ile yoğurtun serinletici ...
Devamını Oku

Ayran Kaç Kalori?

Ayran Kaç Kalori, Ayran dünyanın en sağlıklı içeceklerinden birisidir. Ayran neredeyse milli içeceğimiz olmuştur ne yazık ki günümüzde çıkan meyve suları ve ...
Devamını Oku

Ayran Aşı Diyeti

Ayran aşı diyeti, özellikle bayanların tercih ettiği kısa vadeli bir diyet türüdür. Aslında diyetten ziyade belli bir süre mideyi ve bağırsakları detoksa sok...
Devamını Oku

Ayran Çorbası Diyeti

Ayran çorbası diyeti, sadece 2 gün süreyle uygulanan bir diyettir. Eğer kilonuz fazlaysa bunu ayda 2 defa, kilonuz fazla değilse ayda 1 defa 2 gün süreyle uy...
Devamını Oku

Ayran

Ayran, Ayran denilince ilk akla Türk milleti gelmektedir. Ayranı Türkler bulmuştur. Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar yaygın değildir. Özellikle ...
Devamını Oku

Sıcak Ayran Aşı Çorbası

Sıcak Ayran Aşı Çorbası, Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde serinlemek amacı ile sevilerek tüketilen bir çorba çeşididir. Ama biz bugün sizlerle farklı b...
Devamını Oku

Pirinçli Ayran Çorbası

Pirinçli ayran çorbası, özellikle sıcak yaz mevsimlerinin vazgeçilmez içeceği olan ayran, çorbalar için de yakışan bir seçenektir. Çocukların da severek yedi...
Devamını Oku

Buğdaylı Ayran Çorbası

Buğdaylı Ayran Çorbası, yaz kış demeden tüm mutfaklarda pişirilen bir çorbadır. İçerisinde kullanılan buğday yayla çorbası ile karıştırılmasına sebep olur. B...
Devamını Oku

Ayranlı Köfte

Ayranlı Köfte, Oldukça doyurucu besleyici ve bir o kadarda lezzetli olan ayranlı köfte sanırım yurdumuzun her yerinde bilinmekte olan ve ufak tefek bazı deği...
Devamını Oku

Ayran Detoksu

Ayran Detoksu, uzmanlar tarafından sadece 2 gün boyunca uygulanması ve ayda 1 kereden fazla yapılmaması tavsiye edilen bir yöntemdir. Ayran detoksunun ilk gü...
Devamını Oku

Tuzlu Ayran Tansiyon

Tuzlu ayran tansiyon, ilişkisi toplumda kolayca kurulmuş bağlardan biridir. Sıcakların bedende su ve tuz kaybına neden olduğunu vurgulayan, fazla sıcakl...
Devamını Oku

Ayran Kürü

Ayran kürü, son dönemlerde bayanların zayıflamak için kullandığı diyet kürlerinden birisidir. Hem evde kolaylıkla uygulanması hem malzemelerinin her daim bul...
Devamını Oku

Bulgurlu Ayran Çorbası

Bulgurlu ayran çorbası, yaz aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Yaz aylarında soğuk yenilerek insanları rahatlatıyor. Çok güzel bir tadı olan bulgur...
Devamını Oku

Maden Sulu Ayran

Maden Sulu Ayran, Yemeklerin yanında tüketilen maden sulu ayran, yemek sonrasında midenin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Yoğurt ve sodanın içerisindeki ...
Devamını Oku

Ayran Aşı

Ayran aşı, Erzurum mutfağına ait olan yöresel bir çorba türüdür. Adına çorba dense de ayran aşı bildiğimiz çorbalar gibi sıcak olarak içilmez. Özelliği soğuk...
Devamını Oku

Köfteli Ayran Çorbası

Köfteli ayran çorbası, oldukça hafif ve lezzetli bir çorba tarifidir. Ramazan'da iftar sofralarında tercih edilebilecek köfteli ayran çorbasının yapımı ...
Devamını Oku

Köpüklü Ayran

Köpüklü Ayran, Anadolu'da asırlardan beri yayık marifetiyle tüketilen bu lezzet oldukça serinletici bir özelliğe sahiptir. Yoğurdun çırpılması sonucunda oluş...
Devamını Oku

Yağsız Ayran

Yağsız ayran, Ayran, yoğurt, su ve tuzdan yapılan ve yaz kış tüketilen soğuk içecektir. Birçok yemeğin yanında lezzetle tüketeceğiniz bu içecek hem doğal hem...
Devamını Oku

Ayran Diyeti

Ayran Diyeti, kilolardan sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermemizi sağlayan bir diyettir. Ayran, özellikle biz Türklerin zaten hemen hemen her fırsatta, h...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayran Aşı Çorbası Kaç Kalori?
Acılı Ayran
Ayran Kaç Kalori?
Ayran Aşı Diyeti
Ayran Çorbası Diyeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024