Ayran

Ayran, Ayran denilince ilk akla Türk milleti gelmektedir. Ayranı Türkler bulmuştur. Türkiye'den başka hiçbir ülkede bu kadar yaygın değildir. Özellikle köylerde size ilk olarak buz gibi ayran ikram ederler. Bugün ayran hakkında bilgiler vereceğiz. Ayranın nasıl yapıldığı? Ayranın tarihi, faydaları zararları hakkında bilgilere değineceğiz.
Ayran, ineklerden elde edilen sütün yoğurt yapılması sonucu elde edilen bir içecektir. Ayran, yoğurdun sulandırılması ile içerisine tuz eklenerek elde edilen ve yaz aylarında çok tüketilen, serinletici bir içecektir. Türk insanının geleneksel kabul ettiği milli içecektir. Tek Türkiye değil diğer Türki ülkelerde de tüketilmektedir. Bu ülkeler arasında Azerbaycan, İran ve Bulgaristan da bulunmaktadır. Orta Doğu ve Asya ülkelerinde de tüketilmektedir. Ayran sadece inek sütünden değil aynı zamanda koyun ve keçi sütünden de yapılmaktadır. Sağlığa çok faydası olan bir üründür.

Ayranın Tarihi


Ayran milattan sonra Göktürklerin tesadüfen bulduğu bir içecektir. Göktürkler yoğurtlarının ekşidiğini gördüklerinde bu ekşiliği azaltmak için içerisine su ilave etmişler ve tadını biraz olsa da düzeltmişler. Divan-i Lugat-it Türk eserinde ayran sözcüğü ilk olarak burada kullanılmıştır. Sütten elde edilen bir içecek olarak söylenmiştir. Eski zamanlarda tarım toplumlarında çok fazla tüketilmektedir.

Ayranın Çeşitleri


Normal olarak yapılan bir ayran, yayık ayranı, acılı ve Susurluk ayranı şeklinde isimlendirilmektedir.
Yapılış olarak pek farklılık arz etmez. Genel olarak aynı tarzda yapılmaktadır. Yayık ayranı, yayık makineleri ile ya elektrikli ya da kol kuvveti ile yapılmaktadır. Üzerinde tereyağı elde edilir. Çok lezzetli ve bol köpüklü olmaktadır. Genel olarak kırsal kesimlerde yayık ayranı bol yapılmaktadır. Çünkü kırsal kesimlerde hayvancılık çok yapıldığı için bol süt elde edilir. Süt ise ayran yapılarak değerlendirilir.

Ayranın Faydaları Şunlardır

  • Ayranın insan sağlığına pek çok yararı vardır. Yemekler yanında tüketildiği gibi sade olarak da tüketilmektedir. İçerisinde çok fazla mineral, vitamin barındırmaktadır.
  • İnsanlarda doyum sağlar. Yani doyurucu bir özelliğe sahiptir.
  • Çok fazla kiloya sahip insanların tükettiği içeceklerin başında gelmektedir. Çünkü insanların kilo vermesine yardım etmektedir. Doyum hissi sağladığı için ve kilo vermek isteyen insanlar yemek az tükettiklerinden dolayı vücudun gereksinimi olan vitamin ve mineralleri ayran içerek karşılamaktadırlar. Vücutta tokluk hissi yaratır.
  • Ayran içerek vücudun gereksinimi olan kalsiyumu sağlamış olursunuz. Kalsiyum süt ürünlerinin içerisinde bolca bulunmaktadır. Kalsiyum minerali özel olarak iskelet ve kemik sitemleri için çok mühimdir. Kemiklerin güçlenmesi için düzenli olarak ayran tüketilmesi gerekir. Ayranın içerisinde bulunan kalsiyum minerali kaslar için önem taşımaktadır.
  • Yaz sıcaklığında içildiğinde insanların hararetlerini alır. Vücut sıcaklığının dengede kalmasını yardımcı olur. Sindirim sistemi açısından da büyük önem taşır. Çok yağlı ya da bünyeye ağır gelen yemekler tüketildiyse ardından içilen ayran hem şişkinliği alır hem de hazımsızlık yapmaz. Gaz problemini yok eder.
  • Ayranın tam bir vitamin deposudur. İçerisinde D vitamin vardır. Ayrıca demir içermektedir.
  • Ayran kan basıncının azalmasına yani düşmesine yardımcı olmaktadır. Kolesterole iyi gelmektedir. İnsanlardaki kolesterol ayarını dengede tutmaya yardımcı olmaktadır. İçerisindeki maddeler kolesterol açısından zengindir.
  • Ayran içerisinde bol miktarda riboflavin vardır. Sindirim sistemine yardım eden besinlerin enerji oluşturmasına katkıda bulunan riboflavini barındırmaktadır. Ayranın karaciğere iyi geldiği bilinmektedir. Ayranın antioksidan özelliği vardır.
  • Ayran sıvı bir içecek olmasından dolayı bağırsak problemi olanlar için çok önemlidir. Kabızlığı giderici bir özelliği vardır. Özellikle aç karınla tüketildiğinde iyi sonuçlar alınmaktadır.
  • Ayran midede meydana gelen asit problemlerinin düzene girmesine yardım etmektedir. Çok baharatlı yiyeceklerden kaynaklanan yanmaların yok olmasına yardımcı olmaktadır. Midenin duvarlarının yumuşamasına katkıda bulunarak rahatlatır.
  • Ayran gastriti olan kişilerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Ayran bağırsaklarda zararlı olmayan bakterilerin artışını sağlamaktadır.
  • Ayranın bir yararı da insan cildinin sağlığını korumaktadır. Kadınların sıkça yaptıkları cilt maskelerinde kullanılmaktadır. Güneş yanmalarının müdahalelerinde yardımcı olmaktadır. Başka cilt rahatsızlıklarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Bol ayran tüketmek grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
  • Ayranın basur hastalığına iyi geldiği söylenir.

19.01.2024 22:31:55
Ayran ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayran Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ayran"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ayran Aşı Çorbası Kaç Kalori?

Ayran aşı çorbası kaç kalori: Ayran aşı çorbası çok faydalı ve kalorisi düşük olduğu kadar aynı zamanda bakliyat grubundan olduğu için lif açısından yüksek b...
Devamını Oku

Acılı Ayran

Acılı Ayran, Sıcak yaz gecelerinin güzel bir esintisi olan acılı ayran oldukça faydalı bir içecektir. Arnavut biberinin doğal acısı ile yoğurtun serinletici ...
Devamını Oku

Ayran Kaç Kalori?

Ayran Kaç Kalori, Ayran dünyanın en sağlıklı içeceklerinden birisidir. Ayran neredeyse milli içeceğimiz olmuştur ne yazık ki günümüzde çıkan meyve suları ve ...
Devamını Oku

Ayran Aşı Diyeti

Ayran aşı diyeti, özellikle bayanların tercih ettiği kısa vadeli bir diyet türüdür. Aslında diyetten ziyade belli bir süre mideyi ve bağırsakları detoksa sok...
Devamını Oku

Ayran Çorbası Diyeti

Ayran çorbası diyeti, sadece 2 gün süreyle uygulanan bir diyettir. Eğer kilonuz fazlaysa bunu ayda 2 defa, kilonuz fazla değilse ayda 1 defa 2 gün süreyle uy...
Devamını Oku

Sıcak Ayran Aşı Çorbası

Sıcak Ayran Aşı Çorbası, Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde serinlemek amacı ile sevilerek tüketilen bir çorba çeşididir. Ama biz bugün sizlerle farklı b...
Devamını Oku

Pirinçli Ayran Çorbası

Pirinçli ayran çorbası, özellikle sıcak yaz mevsimlerinin vazgeçilmez içeceği olan ayran, çorbalar için de yakışan bir seçenektir. Çocukların da severek yedi...
Devamını Oku

Buğdaylı Ayran Çorbası

Buğdaylı Ayran Çorbası, yaz kış demeden tüm mutfaklarda pişirilen bir çorbadır. İçerisinde kullanılan buğday yayla çorbası ile karıştırılmasına sebep olur. B...
Devamını Oku

Ayranlı Köfte

Ayranlı Köfte, Oldukça doyurucu besleyici ve bir o kadarda lezzetli olan ayranlı köfte sanırım yurdumuzun her yerinde bilinmekte olan ve ufak tefek bazı deği...
Devamını Oku

Ayran Detoksu

Ayran Detoksu, uzmanlar tarafından sadece 2 gün boyunca uygulanması ve ayda 1 kereden fazla yapılmaması tavsiye edilen bir yöntemdir. Ayran detoksunun ilk gü...
Devamını Oku

Tuzlu Ayran Tansiyon

Tuzlu ayran tansiyon, ilişkisi toplumda kolayca kurulmuş bağlardan biridir. Sıcakların bedende su ve tuz kaybına neden olduğunu vurgulayan, fazla sıcakl...
Devamını Oku

Ayran Kürü

Ayran kürü, son dönemlerde bayanların zayıflamak için kullandığı diyet kürlerinden birisidir. Hem evde kolaylıkla uygulanması hem malzemelerinin her daim bul...
Devamını Oku

Soğuk Ayran Aşı Çorbası

Soğuk Ayran Aşı Çorbası, sıcak yaz günlerinde serinlemek için çok ideal bir çorbadır. İçerisindeki bulgur ve nohut sayesinde doyurucu bir özelliğe sahiptir. ...
Devamını Oku

Bulgurlu Ayran Çorbası

Bulgurlu ayran çorbası, yaz aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Yaz aylarında soğuk yenilerek insanları rahatlatıyor. Çok güzel bir tadı olan bulgur...
Devamını Oku

Maden Sulu Ayran

Maden Sulu Ayran, Yemeklerin yanında tüketilen maden sulu ayran, yemek sonrasında midenin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Yoğurt ve sodanın içerisindeki ...
Devamını Oku

Ayran Aşı

Ayran aşı, Erzurum mutfağına ait olan yöresel bir çorba türüdür. Adına çorba dense de ayran aşı bildiğimiz çorbalar gibi sıcak olarak içilmez. Özelliği soğuk...
Devamını Oku

Köfteli Ayran Çorbası

Köfteli ayran çorbası, oldukça hafif ve lezzetli bir çorba tarifidir. Ramazan'da iftar sofralarında tercih edilebilecek köfteli ayran çorbasının yapımı ...
Devamını Oku

Köpüklü Ayran

Köpüklü Ayran, Anadolu'da asırlardan beri yayık marifetiyle tüketilen bu lezzet oldukça serinletici bir özelliğe sahiptir. Yoğurdun çırpılması sonucunda oluş...
Devamını Oku

Yağsız Ayran

Yağsız ayran, Ayran, yoğurt, su ve tuzdan yapılan ve yaz kış tüketilen soğuk içecektir. Birçok yemeğin yanında lezzetle tüketeceğiniz bu içecek hem doğal hem...
Devamını Oku

Ayran Diyeti

Ayran Diyeti, kilolardan sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermemizi sağlayan bir diyettir. Ayran, özellikle biz Türklerin zaten hemen hemen her fırsatta, h...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayran Aşı Çorbası Kaç Kalori?
Acılı Ayran
Ayran Kaç Kalori?
Ayran Aşı Diyeti
Ayran Çorbası Diyeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024