{ "title": "Soğuk Ayran Aşı Çorbası", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/soguk-ayran-asi-corbasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:45:23", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Soğuk Ayran Aşı Çorbası, sıcak yaz günlerinde serinlemek için çok ideal bir çorbadır. İçerisindeki bulgur ve nohut sayesinde doyurucu bir özelliğe sahiptir. Öğlen yemekleri için tek başına bir öğün olarak tüketilebilir. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası İçin Malzemeleri
Üzeri için
Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Soğuk ayran aşı çorbası yapımı için nohudun bir gece öncesinden ıslatılması gerekir. Nohutlar soğuk su dolu tencere içine alınarak üzerine 1 çay kaşığının ucuyla karbonat ve tuz atılır. Karbonat ve tuz nohudun dış kabukları soyularak atılmasına ve daha kolay pişmesine yardımcı olur. Nohutlar bir gece boyunca bu şekilde bekletilir ve ertesi gün suyu süzülür. Suyu süzülen nohutların karbonattan arınabilmesi için duru su ile iyice yıkanır. Buğdaylar nohut gibi sert olmadıkları için onların bir gece öncesinden suda bekletilmesine ihtiyaç yoktur. Buğday hazırlığı için ise aşurelik buğdaylar önce yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Daha sonra yaklaşık 4 su bardağı su konulmuş derin bir tencerede şişene kadar haşlanır.

Bulgur yerine yarma da kullanılabilir. Bulgurların haşlandığı su çorba yapımında kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Haşlama suyu ayrı bir tencereye alınarak ocağa konur. Kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Su eğer az gelirse 1 su bardağı sıcak suda ilave edilebilir. Su kaynadıktan sonra önce nohutlar ilave edilir. Çorba suyu kaynarken ayrı bir kapta yoğurt, tuz ve nane iyice çırpılır. Yoğurdun ılınması ve çorba içinde kesilmemesi için kaynayan çorba suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilir. Ayrıca çorbanın kesilmemesi için kullanılan yoğurtların oda sıcaklığında olması gerekir. Daha sonra çorba tel çırpıcı ile bir yandan karıştırılırken diğer bir yandan yoğurtlu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Çorba 3-4 dakika daha kaynadıktan sonra haşlanan buğdaylar ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 9-10 dakika kadar kaynatılır. Çorba kaynadıktan sonra ateşten alınarak önce oda sıcaklığında soğuması için beklenir. Ilınan çorba daha sonra buzdolabına konularak tam soğuması sağlanır. Çorba soğurken diğer bir yandan dereotu saplarından ayıklanır ve temizlenir. Kesme tahtasından ince ince kıyılır. Soğuk ayran aşı çorbası çorba kasesine alınır. Üzerine bir tutam dereotu serpilir ve soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }