{ "title": "Sıcak Ayran Aşı Çorbası", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/sicak-ayran-asi-corbasi-7482.jpg", "date": "19.01.2024 14:16:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sıcak Ayran Aşı Çorbası, Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde serinlemek amacı ile sevilerek tüketilen bir çorba çeşididir. Ama biz bugün sizlerle farklı bir lezzet yapacağız 'sıcak ayran aşı çorbası' oldukça doyurucu, besleyici ve kolay olan bu yöresel lezzet Erzurum yöresine ait bir çorba tarifidir. Erzurum yöresine ait olduğu için yapılışı ve malzemeleri biraz farklı oluyor.

Ayran Aşı Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Sıcak Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Leziz oldukça doyurucu vitamin deposu olan bu yöresel lezzeti yapmak için gerekli olan nohut ile buğday yıkanır üstüne geçecek kadar su çekilerek bir gece boyunca ıslı kalır. Daha sonra nohut ile buğday yumuşayıncaya kadar ayrı, ayrı haşlanır. Sıcak ayran aşı çorbasını yapacağınız tencere içine yumurta, un ve yoğurt konur. Pürüzsüz bir karışım elde edene kadar iyice çırpılır. Daha sonraki aşama hazırlamış olduğunuz karışımın içine bir gece önceden ıslatmış daha sonra ayrı, ayrı haşlamış olduğunuz nohut ve buğdaylar atılarak iyice karıştırılır. Daha sonra çorbanın biraz açılması için su konur. Çorbanın katılığına göre su ayarı yapılır. Daha sonra pişirilmek üzere çorba ocağa konur. Çorba kaynayana kadar kesilmemesi için devamlı karıştırılmalıdır. Çorba pişer iken soğanlar oldukça ince doğranarak sıvı yağında pembeleştirilir. Daha sonra soğanı maydanoz ile pişmekte olan çorbanın üstüne dökün. En son işlem olarak da çorbaya tuzu ekleyerek bir iki taşı daha kaynattıktan sonra çorbanın altı kapatılır. Sıcak ayran aşı çorbası hazır. Servis yapmadan önce pul biberi tereyağında kızdırarak yapmış olduğunuz enfes çorbanın üstüne gezdirilir. Bu leziz çorba özellikle de ramazan ayında Erzurum sofralarını süslemektedir.

Not: İsimlendirilme ve yapılış bakımından küçük değişiklikler ile birçok yörede buna benzer çorbaların yapımı oldukça yaygındır. Mesela; çorum ilinde bu çorbaya yarmalı nohutlu yoğurt çorbası ve ayran çorbası da bu gruba girmektedir. Yöresel olarak adlandırılan aş otu aslında kişnişdir.
" } ] }