{ "title": "Köpüklü Ayran", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/kopuklu-ayran.jpg", "date": "19.01.2024 20:53:59", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Köpüklü Ayran, Anadolu'da asırlardan beri yayık marifetiyle tüketilen bu lezzet oldukça serinletici bir özelliğe sahiptir. Yoğurdun çırpılması sonucunda oluşan bu hafif içecek son zamanlarda alkol kullanmayan kişiler tarafından severek tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Köpüklü ayran Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde oldukça faydalıdır. Aslında yoğurdun içerisinde bulunan mineraller su ile sulandırma yöntemi ile tüketilmesi ile sağlığın korunması ayran sayesinde sağlanmıştır. Ancak Uzman hekimler yoğurdun fazlaca çırpılması sonunda yukarıya doğru yağını tam vermek üzereyken oluşan bu köpüğün oldukça faydalı olduğunu defalarca dile getirmişlerdir. Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerimizde akşam yemeklerinde hiç eksik edilmeksizin içecek türü olan köpüklü ayran tüketilmektedir. Ancak son zamanlarda Akdeniz ve Ege bölgesine turistik amaçlı gelen turistlerin alkolden uzaklaşarak köpüklü ayran tarzında içecekleri tükettiği görülmüştür. Bugün sizler ile köpüklü ayran tarifini paylaşacağım.