{ "title": "Köpüklü Ayran", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/kopuklu-ayran.jpg", "date": "19.01.2024 20:53:59", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Köpüklü Ayran, Anadolu'da asırlardan beri yayık marifetiyle tüketilen bu lezzet oldukça serinletici bir özelliğe sahiptir. Yoğurdun çırpılması sonucunda oluşan bu hafif içecek son zamanlarda alkol kullanmayan kişiler tarafından severek tüketilen bir içecek haline gelmiştir. Köpüklü ayran Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde oldukça faydalıdır. Aslında yoğurdun içerisinde bulunan mineraller su ile sulandırma yöntemi ile tüketilmesi ile sağlığın korunması ayran sayesinde sağlanmıştır. Ancak Uzman hekimler yoğurdun fazlaca çırpılması sonunda yukarıya doğru yağını tam vermek üzereyken oluşan bu köpüğün oldukça faydalı olduğunu defalarca dile getirmişlerdir. Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerimizde akşam yemeklerinde hiç eksik edilmeksizin içecek türü olan köpüklü ayran tüketilmektedir. Ancak son zamanlarda Akdeniz ve Ege bölgesine turistik amaçlı gelen turistlerin alkolden uzaklaşarak köpüklü ayran tarzında içecekleri tükettiği görülmüştür. Bugün sizler ile köpüklü ayran tarifini paylaşacağım.

Köpüklü Ayran Malzemeleri
Köpüklü Ayran Nasıl Yapılır?

Öncelikle yoğurtun köpüklü ayran hazırlanışında fazla olması daha fazla köpüğün ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu nedenle yukarıda belirtilen ölçülerde yoğurt bir kâse içerisine konularak üzerin tuz eklendikten sonra bir karıştırıcı veya kaşık yardımı ile iyice çırpılır. Akabinde yoğurdun su ile birleşmesi esnasında karışımın topak topak olmaması amacıyla bu karıştırma işlemi çok fazla yapılmalıdır. Ardından bir sürahi içerisine konulan çırpılmış yoğurdun üzerine azar azar su konularak çırpılma işlemi devam edilir. Su aktarıldıktan sonra ayranın her tarafının aynı kıvamda olması amacıyla ciddi anlamda karıştırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ardında karıştırıcı sürahinin alt kısmına doğru yanaştırılarak çırpılma işlemi başlanır. Blender yardımı ile yaklaşık olarak 5-7 dakika kadar çırpılan ayranın üstü ortaya çıkan yağ ile köpürecektir. Bu çırpma işlemi tamamlandıktan sonra servis edilmek üzere bardaklara doldurulur. Üzerine bir yemek kaşığı yardımı ile köpüğü eklenerek içilir. Köpüklü ayranın yaz ayında içinizi serinleteceğine eminim.

Afiyet olsun.
" } ] }