{ "title": "Buğdaylı Ayran Çorbası", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/bugdayli-ayran-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 20:10:06", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Buğdaylı Ayran Çorbası, yaz kış demeden tüm mutfaklarda pişirilen bir çorbadır. İçerisinde kullanılan buğday yayla çorbası ile karıştırılmasına sebep olur. Buğdaylı ayran çorbası yapımında birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Bunlardan bir tanesi kullanılan yoğurtların oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Bu sayede çorbanın yoğurt sebebiyle kesilme riski en aza indirilir. Diğer bir püf noktası ise çorbayı karıştırırken tahta kaşık kullanılmasıdır. Bu püf noktalarına dikkat edildiği takdirde çok güzl sonuöların alınacağı bir çorbadır. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Günün her öğününde rahatlıkla tüketilebilir.

Buğdaylı Ayran Çorbası İçin Malzemeleri
Buğdaylı Ayran Çorbası Sosu için
Buğdaylı Ayran Çorbası Nasıl Yapılır?

Buğdaylı ayran çorbası yapımına öncelikle olarak buğdayların hazırlanmasıyla başlanır. Aşurelik buğdaylar önce yıkanır. Daha sonra süzgeçten geçirilerek yaklaşık 1 litre su konulmuş derin bir tencerede şişene kadar haşlanır. Tercihe göre buğdaylar bir gece öncesinden ılık suda ıslatılabilir. Suda ıslatılan bulgurların pişme süresi daha kısa olacaktır. Bulgurların haşlandığı su çorba yapımında kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Haşlama suyu ayrı bir tencereye alınarak ocağa alınır. Kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Su eğer az gelirse 1 su bardağı sıcak suda ilave edilebilir. Çorba suyu kaynarken ayrı kapta yoğurt, un ve yumurta iyice çırpılır. Yoğurdun ılınması ve çorba içinde kesilmemesi için kaynayan çorba suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilir. Daha sonra çorba tel çırpıcı ile bir yandan karıştırılırken diğer bir yandan yoğurtlu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Bu esnada yumurtanın pişmemesi ve unun topaklanmaması gerekir. O nedenle Çırpıcı ile karıştırma işlemine ara verilmemesi gerekir. Çorba 3-4 dakika kaynadıktan sonra haşlanan buğdaylar ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 9-10 dakika kadar kaynatılır. Çorba kaynarken sosu için diğer malzemeler hazırlanır. Bunun için önce sarımsaklar kabuklarından soyulur ve rendenin ince tarafıyla rendelenir. Sarımsakların içinde rendelenmemiş parça kalmamasına özen gösterilmelidir. Küçük bir tavada sarımsaklar yağ ile çok az kavrulur. Üzerine nane eklenerek tava ocaktan alınır. Hazırlanan sos kaynamakta olan çorba içine ilave edilir. Buğdaylı ayran çorbası 1-2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Servis tabağına alınan buğdaylı ayran çorbası sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }