{ "title": "Ayran Aşı Çorbası", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/ayran-asi-corbasi(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:42:21", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ayran aşı çorbası, Kış aylarında en çok tüketilen çorba çeşitlerindendir. Hem vitamin değeri hem de farklı görüntü ve lezzete sahip olan bu çorba biz bayanların çocuklarımıza yaptığımız en yaygın çorbadır. Bir diğer adı yayla çorbası olarak da bilinen bu çorbanın en belirgin özelliği içerisine yoğurt konularak yapılıyor olmasıdır.

Ayran aşı çorbasının malzemeleri
Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Ayran aşı çorbamızın malzemeleri olan, dövme, buğday ya da nohudu hepsini ister bir gece önceden suda bekletin ve ertesi gün ya da bir iki saat sonra haşlamak için düdüklüye yerleştirin. İki yöntemde yapacağımız çorba için yeterli bir yöntemdir. Haşlama işlemi bittikten sonra malzemeleri süzgeç yardımı ile sularını süzüp soğuması için beklemeye alırız. Ayrı bir tencere içerisinde yoğurdu, unu, yumurtanın sarısını, tuzu, tavuk suyunu ve soğuk suyunu ekleriz. Çırpma işlemi ile iyice karışmasını sağlarız. Sonrasında karışımı ocak üzerine alıp bir tarafta beklettiğimiz buğdayımızı ve nohudumuzu ilave ederek karıştırmaya devam ederiz ta ki kaynayıncaya kadar karıştırma işlemi devam eder. Su yeterli gelmez ise koyu düşmemesi için tekrar su ilave ederek pişirmeye biraz daha devam edebilirsiniz. Artık yemeğimiz hazır sayılır en son olarak da tereyağını eritip içerisine kuru nanemizi ilave ederek karabiberi de ekleyip biraz kavurduktan sonra çorbamızın üzerine dökeriz. Kaselere servis yaparken kaselerin ortasına maydanoz yapraklarını süs olarak kullanabilirsiniz.

Bir diğer yöntemi soğuk olarak yapılanıdır. Bu yöntemde üzerine yakılan yağa ve karabibere gereksinim yoktur. İşlemler aynı şekilde uygulanır ama içerisine bir tek sarımsak eklenir ve soğuması için buzdolabına ağzı kapalı şekilde yerleştirilir. Bu yöntemi de yazın tüketilen bir çorba olmasını sağlar.

Afiyet olsun.
" } ] }