{ "title": "Acılı Ayran", "image": "https://www.ayran.gen.tr/images/acili-ayran.jpg", "date": "20.01.2024 02:58:07", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Acılı Ayran, Sıcak yaz gecelerinin güzel bir esintisi olan acılı ayran oldukça faydalı bir içecektir. Arnavut biberinin doğal acısı ile yoğurtun serinletici etkisi ile ortaya çıkan bu tat damaklardan dinmeyen bir lezzettir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yaz aylarında kahve ve çay ocaklarında satılmakta olan bu lezzeti evlerimizde yapma imkânı oldukça basittir. Ekonomik yönden oldukça masrafsız olan bu lezzet birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bir lezzet türüdür. Şayet bir kimse acılı ayran tüketmesi halinde soğuk ve acının enfes ferahlı içinde bulunduğu harareti dindirmeye yetecektir.

Acılı Ayran Malzemeleri
Acılı Ayran Nasıl Yapılır?

Öncelikle orta boy bir kap içerisine konulan yoğurt ve tuz iyice çırpılır. Yoğurt çırpılma esnasında iyice çırpılarak sıvı bir hal almalıdır. Akabinde üzerine su çekilmesi halinde çökelik gibi bir yoğunluk oluşmaması açısından bilendir ile iyice karıştırılır. Ayranın her tarafı aynı kıvama gelince bu üzerine biraz ekşi bir lezzet vermesi amacıyla 1 tatlı kaşığı limon sıkılır. Tekrardan çırpılan ayran bu defa beş kilogramlık bir bidonun içine konulur. Önceden hazırlanan Arnavut biberi daha iyi acısını vermesi amacıyla bıçak yardımı ile delik açılır. Açılan bu deliklerin tohumunu vermemesi amacıyla küçük olmasına dikkat edilmelidir. Ardından kapağı kapatılan acılı ayran yaklaşık olarak 2-3 saat kadar dolapda soğuması için bekletilir. Soğuyan acılı ayran çıkarılmadan önce bir kepçe yardımı ile tekrardan karıştırılır. Hazırlanan bardaklara konulan acılı ayranımız içilmek üzere servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }